savioz fabrizzi architectes

savioz fabrizzi architectes

collective housing, hérémence, competition
collective housing, hérémence, competition
collective housing, hérémence, competition
collective housing, hérémence, competition
collective housing, hérémence, competition
collective housing, hérémence, competition

collective housing, hérémence, competition

 

client:

municipality of hérémence

programme :

6 apartments 4.5 rooms, 2 apartments 3.5 rooms

dates :

competition june 2006

volume sia 116 :

4’200 m3

collaboration :

françois meyer architecture, sion

 

 

the project represents a continuation of the village, respecting its fundamental principles – simple surface areas of the buildings, high density, timber beam façades and landscaped outside spaces. the two simple, monolithic buildings fit naturally into the topography, joined by a masonry plinth that houses the car park and communal areas. this plinth enables a semi-public area for the use of the residents to be created at ground level. the typology of the apartments is a reinterpretation of the layout of the traditional Valais timber house, made up of a succession of interconnecting spaces (rather than spaces accessed from a corridor). this configuration offers great flexibility and versatile spaces. the timber-beam construction preserves a sense of unity with the old village and helps keep alive skills that are being lost, while adapting them to present-day requirements and comfort expectations, primarily in terms of acoustic and thermal insulation.

       

collective housing, hérémence, competition

the project represents a continuation of the village, respecting its fundamental principles – simple surface areas of the buildings, high density, timber beam façades and landscaped outside spaces. the two simple, monolithic buildings fit naturally into the topography, joined by a masonry plinth that houses the car park and communal areas. this plinth enables a semi-public area for the use of the residents to be created at ground level. the typology of the apartments is a reinterpretation of the layout of the traditional Valais timber house, made up of a succession of interconnecting spaces.
FR /  DE /  EN